Ingredience na zdravý tatarák
Tatarák
- 500 g hovězí svíčkové nebo kýty
- 1 žloutek (17 g) nebo 10 ml řepkového či olivového oleje extra panenského
- 1 lžíce dijonské hořčice (15 g)
- ½ lžičky worcestrové omáčky (3 ml)
- ½ lžičky mleté červené papriky (3 g), příp. kečup
- 1 lžička soli (5 g)
- ½ lžičky pepře (2 g)
Ostatní
- celozrnný chléb, může být toastový
- řepkový olej ve spreji
- česnek
Postup receptu
- Maso dobře očisti od tuku a blan, umyj pod vodou a osuš papírovou utěrkou.
- Pak ho nakrájej na tenké plátky a ty nasekej nožem nadrobno, případně maso rozmixuj v mixéru se sekáčkem nebo pomel v mlýnku na maso.
- K masu přidej všechny ingredience a dobře smíchej. Ochutnej a dochuť podle svého gusta.
- Celozrnný chleba opeč buď nasucho v toustovači anebo na pánvi vystříkané troškou řepkového oleje ve spreji.
- Chleba potři stroužkem česneku a namaž tatarákem. Jedna porce tataráku je cca 110 g.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- ⭐ AKCE ⭐ Chceš ZDARMA e-kuchařku 🎄 Fitness vánoční cukroví a 🍫Fitness čokoholik? Nyní získáš obě gratis ke knize Fit bez diet a ušetříš 680 Kč! Neotálej, akce je časově omezená! 👉 Klikni a ušetři teď
Poznámky k receptu
- Do tataráku můžeš dát i cibuli, kyselé okurky, ančovičky nebo kapari (já nedávám).
- Sladká paprika nebo kečup se do tataráku dává i z důvodu barvy, aby tatarák byl více červený, jelikož hovězí maso na vzduchu oxiduje a ztrácí svoji červenost. Barva tataráku závisí i na čerstvosti masa. Já jsem dala do tataráku papriky více, tak ho mám ve výsledku tmavější. Papriku ale nemusíš dávat vůbec.
- Olejem nasáklá topinka dává tataráku tu pravou chuť, takže nepočítej, že chuť bude shodná na celozrnném pečivu opečeném nasucho nebo s minimem oleje.
- Syrové hovězí maso, stejně jako žloutek, můžou být kontaminované salmonelou nebo jinými zdravotně nebezpečnými bakteriemi nebo parazity, proto používej maso i vejce co nejčerstvější a nezapomeň maso dobře umýt (stejně tak prkýnko, na kterém krájíš). Svíčkovou napadají parazité nejméně často. Riziko snížíš, když maso naškrábeš nožem, ale je to hodně pracné a pomalé, takže já to nedělám.
- Hovězí maso je bohatým zdrojem železa a vitamínu B, obvzlášť v syrovém masu, proto doporučuju tatarák konzumovat. Zejména ženy, které drží dietu a vyhýbají se červenému masu, můžou trpět anémií z nedostatku železa, což může například způsobovat padání vlasů.
- Tatarák nenechávej dlouho na vzduchu mimo lednici.
- Nutriční hodnoty jsou uvedené pouze na tatarák (se žloutkem) bez přílohy.
- Nutriční hodnoty na 100 g: 121 kcal / 19 g B / 1 g S / 0,4 C / 5 g T / 0,2 V.
Komentáře