Ingredience na dort
Korpus
- 120 g celozrnné pšeničné mouky (× 3 = 360 g celkem)
- 6 ks vajec (× 3 = 18 ks celkem)
- 5 g prášku do pečiva (× 3 = 15 g celkem)
- špetka soli
- sladidlo bez kalorií
Krém
- 450 g mascarpone
- 600 g nízkotučného tvarohu
- 225 g krémového sýra (Goldessa Light Lidl)
- 4 žloutky
- 30 g vysokoprocentní čokolády bez cukru
- 2 lžičky holandského kakaa (10 g)
- sladidlo bez kalorií
Ostatní
- 500 ml vody
- 6 lžiček kvalitní kávy (30 g)
- sladidlo bez kalorií
- 2 lžičky holandské kakao (10 g)
Na ozdobu
- 1 lžička holandského kakaa (5 g)
- 14 ks cukrářských piškotů (230 g)
- domácí fitness bílá čokoláda
- pusinky Hersheys
Postup receptu
- Nejdříve je potřeba upéct 3 korpusy. Protože mám jenom jednu formu, pekla jsem je postupně jeden po druhém, ale pokud máte 3 a dost místa v troubě, můžete je péct souběžně.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Oddělte bílky od žloutků a pomocí ručního šlehače vyšlehejte z bílků a špetky soli tuhý sníh. Podrobný návod, jak správně vyšlehat sníh z bílků, najdeš zde.
- Zvlášť smíchejte mouku s práškem do pečiva a sladidlem. Pak do bílků opatrně vmíchejte žloutky a směs s moukou. Ochutnejte a podle chuti případně přislaďte. Vznikne nadýchané tekuté těsto, které nalijte do silikonové formy o průměru 23 cm vymazané kokosovým olejem pomocí silikonové mašlovačky.
- Pečte 40 – 50 minut na 180 °C, otestujte zapíchnutím špejle doprostřed korpusu. Těsto se nesmí na špejli lepit. Stejným způsobem upečte další 2 korpusy a nechejte je vychladnout. Poté je všechny dlouhým zoubkovatým nožem rozřízněte horizontálně na poloviny.
- Mezitím si připravte půl litru kvalitní kávy. Dostala jsem praženou zrnkovou kávu Arabica, kterou jsem pomlela v mlýnku po babičce. Kávu nepiju, ani se v ní nevyznám, nicméně vůně čerstvě namleté kávy i výsledek se nedá srovnat s levnou instantní kávou.
- Kávu nechte chladnout a mezitím si připravte krém. Pomocí ručního šlehače rozmixujte mascarpone, tvaroh, krémový sýr a žloutky dohladka. Ochutnejte a podle chuti přislaďte sladidlem bez kalorií. Jednu třetinu dejte stranou.
- Čokoládu nalámejte a rozpusťte ji v mikrovlnné troubě pár sekund, pozor, ať se nespálí. Pak ji vmíchejte do třetiny krému, přidejte kakao a dobře rozmixujte. Oba krémy dejte vychladit do lednice.
- Světlý krém rozdělte na 5 částí. Nachystejte si velký talíř a doprostřed dejte lžičku světlého krému. Na něj dejte první polovinu korpusu, pomocí lžíce ho polijte kávou, namažte světlým krémem a pomocí jemného sítka posypejte kakaem. Pak položte další polovinu korpusu a celý proces zopakujte až položíte poslední korpus.
- Pak si nachystejte tmavý krém a pomocí nože ho namažte na celý dort. K finálnímu zarovnání krému budete potřebovat nějaký větší plochý předmět nebo tvrdý kartón. Otáčejte dortem a krém uhlazujte, aby povrch byl co nejhladší.
- A teď už zbývá jen dort ozdobit. Nakrájejte cukrářské piškoty na 4 velikosti a přilepte je kolem dortu. Nahoře dort posypejte kakaem. Přidat můžete ještě hobliny bílé čokolády a pusinky Hersheys, které jsem zespodu namazala zbytkem krému, aby z dortu nespadly.
- Dort dejte ztuhnout do lednice a před předáním oslavenci do něj zapíchněte svíčky a zapalte.
- Při konzumaci nemusíte jíst piškot ani čokoládu, pokud chcete sníst míň kalorií.
- Nutriční hodnoty jsou uvedené bez piškotů, bílé čokolády a pusinek.
- ⭐ AKCE ⭐ Chceš ZDARMA e-kuchařku 🎄 Fitness vánoční cukroví a 🍫Fitness čokoholik? Nyní získáš obě gratis ke knize Fit bez diet a ušetříš 680 Kč! Neotálej, akce je časově omezená! 👉 Klikni a ušetři teď
Komentáře