Ingredience na zdravého biskupského beránka z tvarohu
Základ na těsto
- 250 g odtučněného tvarohu (ve vaničce)
- 100 ml nízkotučného mléka (0,5%)
- 4 ks vejce M (50 g)
- 1 ks bio citrónu – chemicky neošetřeného (kůra + 25 ml citrónové šťávy)
- 90 g celozrnné pšeničné mouky
- 45 g kokosové mouky
- 45 g hladké pšeničné mouky bílé
- 12 g kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody (5 g)
- sladidlo bez kalorií (3/4 odměrečky) anebo přírodní sladidlo bez kalorií (100 – 200 g)
Ostatní
- 20 g sušených brusinek bez cukru
- 20 g góji
- 20 g mandlí nebo jiných ořechů
- 20 g vysokoprocentní čokolády bez cukru
- moučkové přírodní sladidlo bez kalorií
Chceš ušetřit za ořechy, sladidla a mouky? Kde koupit nejlevněji
Postup receptu – jak upéct fit biskupského beránka bez cukru
- Předehřej troubu na 180 °C.
- Nastrouhej kůru z citrónu a z poloviny vymačkej šťávu. Mandle a čokoládu nasekej nožem nebo v mixéru se sekáčkem nadrobněji.
- Pořádně smíchej tvaroh, vejce, mléko, citrónovou šťávu a citrónovou kůru a sladidlo.
- Zvlášť smíchej mouky, kypřící prášek a jedlou sodu a pak vsypej k tvarohové směsi. Dobře promíchej.
- Nakonec vmíchej brusinky, góji, mandle a čokoládu.
- Vymaž formu na beránka kokosovým olejem, případně i vysypej moukou. Já jsem použila silikonovou formu na beránka, u té to není potřeba. Můžeš případně použít i jiný typ formy, třeba na biskupský chlebíček.
- Peč 45 minut na 180 °C. Ke konci pečení zkontroluj zapíchnutím špejle doprostřed beránka. Těsto by se nemělo na špejli lepit.
- Po dopečení nechej beránka chvíli zchladnout, vyklop na velkou dřevěnou destičku a ještě zatepla posypej moučkovým sladidlem bez kalorií.
- V místě očí můžeš pomocí špejle udělat důlky a vtlačit do nich góji a kolem krku uvázat beránkovi mašličku. Krájej zoubkovaným nožem.
- Nutriční hodnoty na 100 g: 176 kcal / 11 B / 16 S / 5 C / 6 T / 5 V.
- ⭐ AKCE ⭐ Chceš ZDARMA e-kuchařku 🎄 Fitness vánoční cukroví a 🍫Fitness čokoholik? Nyní získáš obě gratis ke knize Fit bez diet a ušetříš 680 Kč! Neotálej, akce je časově omezená! 👉 Klikni a ušetři teď
Komentáře
Ahoj,
chystám se upéct beránka dle tvého receptu. Zajímala by mě velikost formy na beránka (v litrech), abych věděla, zda množství vystačí i na mou formu.
Děkuji a přeji krásné Velikonoce.
Ahoj Kájo, formu mám z Orionu, rozměr 31x17x9 cm, objem není uvedený, ale teď jsem do něho nalila vodu a je to cca 1,5 litru (až zcela po okraj) . Budu ráda za info a případně i foto, jak se povedl 😉
Ahoj, beránek se povedl a vyšel mi do formy akorát (kameninová dvoudílná poděděná :3 ). Nebyla po ruce celozrnná pšenice, tak jsem dala celozrnné žito, výsledek je tmavší, ale moc dobrý. Ještě jednou díky.
Ahoj Kajo, super, diky za otestovani s zitnou moukou i foto na emailu. Mam radost, ze se povedl 👍
Dobrý den, beránka jsme zkusili, přesně podle receptu, a musím říct, že je super. Moc děkuji za tento recept, stejně tak za další Vaše skvělé recepty, které jsme s přítelkyní zkusili. Přejeme hezké Velikonoce 🙂
Super, Marku, to jsem ráda, že se povedl a chutná 👍 Díky za otestování i komentář a taky přeju bezva Velikonoce 🙂