Ingredience na celozrnný tvarohový fit mazanec
- 200 g celozrnné pšeničné mouky (nebo vanilkové ovesné, pokud použiješ prášek do pečiva)
- 200 g hladké bílé pšeničné mouky
- 15 g sušeného droždí (nebo 2 prášky do pečiva – 25 g)
- 300 g odtučněného tvarohu (ve vaničce) nebo 200 g tvarohu a 100 ml řepkového oleje
- 2 lžičky rumu nebo rumového aroma (10 ml)
- 2 ks vejce M (100 g)
- 1 lžička citrónové kůry (5 g)
- sladidlo bez kalorií (1 odměrečka)
- špetka soli
- 60 g rozinek, brusinek nebo goji (ideálně bez cukru)
- 1 žloutek na potření (17 g)
- 20 g mandlových plátků
Proč je kynuté pečivo zdravé a vhodné i při hubnutí?
Postup receptu – jak upéct fit mazanec bez cukru
- Všechny ingredience vytáhni hodinu předem a nechej je zahřát na pokojovou teplotu.
- Smíchej oba druhy mouky a sůl, třetinu odděl a do zbytku vmíchej droždí.
- Zvlášť smíchej tvaroh, vejce, rum, sladidlo a citrónovou kůru, přidej 2/3 mouky a pak postupně přidávej zbylou mouku, dokud nevypracuješ vláčné těsto. Mouky může být potřeba méně či více. Práci si usnadníš kuchyňským robotem.
- Nakonec přidej rozinky a ještě pořádně zapracuj do těsta.
- Popraš trochou mouky, přikryj potravinářskou fólií a utěrkou a nechej na teplém místě kynout 1 – 2 hodiny. Celozrnné těsto kyne totiž o dost hůře. Je potřeba, aby se zvětšilo alespoň dvakrát.
- Až těsto vykyne, rozděl ho na poloviny a vytvaruj 2 pěkné bochánky, které dej na pečícím papírem vystlaný plech dostatečně od sebe. Opět dobře zakryj fólií a utěrkou a nechej kynout dalších 20 – 30 minut na teplém místě.
- Mezitím rozehřej troubu na 180 °C.
- Před pečením udělej na každém mazanci nožem zářezy ve tvaru křížku, potři mazance rozkvedlaným žloutkem a posypej mandlemi.
- Sniž teplotu trouby na 160 °C a peč 35 – 45 minut. V průběhu pečení mazance hlídej, pokud by se začaly připalovat, přikryj je alobalem. Po upečení otestuj zapíchnutím špejle doprostřed mazance, pokud se těsto nelepí, je hotovo.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- ⭐ AKCE ⭐ Chceš ZDARMA e-kuchařku 🎄 Fitness vánoční cukroví a 🍫Fitness čokoholik? Nyní získáš obě gratis ke knize Fit bez diet a ušetříš 680 Kč! Neotálej, akce je časově omezená! 👉 Klikni a ušetři teď
Poznámky k receptu na fitness mazanec
- V receptu kombinuju celozrnnou a bílou mouku zejména kvůli lepšímu nakynutí. Celozrnná mouka nemá tolik lepku. Samozřejmě i chuť je pak více podobná klasické verzi. Přečti si můj článek o moukách a dozvíš se, proč se není třeba bát kombinace s bílou moukou.
- Mazanec díky tvarohu není suchý ani bez použití tuku, ale je hodně hutný a má tvrdou kůrku. Pokud chceš mazanec vláčnější, nahraď 100 g tvarohu 100 ml řepkového oleje, příp. 100 g másla (řepkový olej je zdravější, ale máslo má méně kalorií). Zlepšíš chuť i konzistenci, viz foto, ale zvýšíš o dost kalorickou hodnotu. Ani v jednom případě ale nepočítej s konzistencí klasického nadýchaného mazance (netvarohového).
- Pokud použiješ olej, peč mazanec v menší kulaté formě, protože těsto nedrží tolik tvar, víc se rozjíždí do stran a bez formy nebude výsledek tak vysoký. Ani do něj nedělej křížek, zdeformuje se.
- Pokud se chceš vyhnout kynutí a ušetřit čas, můžeš tvarohový mazanec upéct i bez kynutí za použití prášku do pečiva (2 sáčky). V tomto případě můžeš použít místo celozrnné pšeničné mouky vanilkovou ovesnou mouku, která má mnohem lepší chuť. Nepoužívej ji ale na kynuté těsto, má málo lepku a zřejmě by těsto nenakynulo dostatečně.
- Pokud máš droždí, doporučuju dát si trochu víc práce a zvolit variantu s kynutím, kynutí je zdravější a chutnější.
- Pro urychlení kynutí můžeš použít urychlovač kynutí. Případně dát mísu s těstem nad hrnec s horkou vodou, ale špatně se kontroluje teplota – nesmí být vyšší než 40 stupňů, jinak usmrtíš kvasinky.
- Skladuj v ošatce přikrytý utěrkou a před konzumací nahřej v mikrovlnné troubě. Můžeš ho jíst samotný, namazaný marmeládou bez cukru nebo třeba s jogurtem.
- Nutriční hodnoty jsou uvedeny na verzi bez oleje. Nahoře jsem mazanec poprášila na ozdobu práškovým sladidlem bez kalorií.
Komentáře