Tučné ingredience jsem zredukovala nebo úplně nahradila, ale přitom zachovala tradiční chuť zelňačky. Jako hlavní bílkovinu jsem použila dokřupava opečené tofu, které perfektně přejímá chutě z pokrmu, takže vůbec není v polévce poznat. Plusem zelňačky je, že díky zelí obsahuje dost vlákniny.
Zelňaček existuje více variant – například podle barvy červená nebo bíla nebo podle oblasti či krajů, např. moravská, krkonošská, slovácká, šumavská, slovenská nebo maďarská. Pokud se do ní dají houby, říká se jí kyselica a takto se připravuje například na valašsku. Často bývá součástí vánočního nebo novoročního menu. Zelňačka v zimě nejen zahřeje, ale zasytí i bez pečiva, takže vydá i za hlavní jídlo.
Ingredience na zdravou zelňačku
Základ zelňačky
- 1 ks velké cibule (200 g)
- 20 ml olivový olej extra panenský
- ½ lžíce mleté sladké papriky (příp. pálivé)
- ½ lžičky mletého kmínu
- 4 ks středně velkých brambor (500 g zbavených slupky)
- 30 g hladké pšeničné bílé mouky
- 30 g celozrnné pšeničné mouky
- 1,2 litru hovězího vývaru
- 2 ks bobkového listu
- 400 g kysaného zelí
- 50 g přírodního sladidla bez kalorií (krupice)
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky pepře
Ostatní
- 200 g křupavých tofu kostek, případně hovězího masa z vývaru, kvalitní vysokoprocentní šunky (nad 90 % masa) nebo párky Šmakoun
- zakysaná smetana 8%
- petrželka
Postup receptu – jak se dělá nejlepší dietní zelňačka
- Tofu připrav podle tohoto postupu.
- Oloupej cibuli a nakrájej ji nadrobno. Brambory oloupej a nakrájej na drobné kostičky.
- Do hrnce dej olivový olej, nechej ho chvíli zahřát, přidej cibuli a nechej ji za stálého míchání zesklovatět (2 – 3 minuty).
- Sniž plamen a k cibuli přidej kmín a papriku, promíchej a přidej mouku. Za stálého míchání restuj cca 1 – 2 minuty, dokud se cibule ve směsi neobalí. Dávej pozor, ať papriku nespálíš, zhořkla by.
- Postupně přilévej vývar a dobře míchej kvedlačkou, aby se mouka rozmíchala a nevznikly hrudky. Pak nechej tekutinu vařit pod pokličkou až do bodu varu (musí začít bublat).
- Mezitím slij ze zelí nálev, ale schovej si ho na případné dokyselení polévky, a zelí neproplachuj. Pokud je moc dlouhé, můžeš ho nakrájet na menší části.
- Jakmile polévka vře, přidej brambory, zelí a bobkový list, sniž plamen a přiklopené pozvolna vař 20 – 30 minut.
- Na konci vaření vytáhni bobkový list, ochutnej, zda jsou brambory měkké, přidej sladidlo, ochutnej a podle chuti případně okysel nálevem ze zelí, dosol a dopepři, případně doslaď.
- Nakonec vmíchej osmažené tofu.
- Při podávání přidej do talíře lžíci zakysané smetany, která polévku krásně zjemní. A můžeš posypat troškou nasekané petrželky.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- ⭐ AKCE ⭐ Chceš ZDARMA e-kuchařku 🎄 Fitness vánoční cukroví a 🍫Fitness čokoholik? Nyní získáš obě gratis ke knize Fit bez diet a ušetříš 680 Kč! Neotálej, akce je časově omezená! 👉 Klikni a ušetři teď
Poznámky k receptu na nejlepší zelňačku
- Vývar na zelňačku doporučuju připravit den až dva dopředu nejlépe v pomalém hrnci z hovězího masa, které můžeš použít na něco jiného, případně ho dát do zelňačky.
- Pokud nemáš domácí vývar, můžeš koupit už hotový, anebo použít vodu a zdravý bujón, ale ochudíš se o bílkoviny.
- Brambory nakrájej opravdu na malé kostičky (cca 1 cm), jinak se dobře neuvaří. Zdeněk Pohlreich spíše doporučuje vařit brambory zvlášť v osolené vodě, protože v polévce zůstávají na povrchu trošku tvrdé. Nicméně si tak vyrobíš více špinavého nádobí.
- Místo klasických brambor můžeš použít sladké brambory (batáty). Zelňačka pak bude přirozeně nasládlá i bez použití sladidla.
- Při solení počítej i se slaností vývaru, pokud je vývar hodně slaný, bude potřeba soli méně.
- Pokud nemáš nálev ze zelí a potřebuješ polévku okyselit, můžeš použít citrónovou šťávu nebo ocet.
- Do zelňačky patří standardně ostřejší uzenina, proto můžeš případně zelňačku přiostřit pálivou paprikou nebo chilli.
- Na druhý den zelňačka zhoustne, stačí ji naředit vodou nebo vývarem.
- Nutriční hodnoty jsou uvedené s tofu bez zakysané smetany.
- Jedna porce je cca 300 g polévky.
Komentáře
Tak tahle zelnacka je naprosto luxusní – je vynikající i bez klobasky 👌😋.
Díky za otestování a pochvalu, Jani 😉