Ingredience na játrové knedlíčky
- 200 g kuřecích jater
- 1 vejce M (50 g)
- 1 lžička másla (5 g) – nemusí být
- 3 stroužky česneku (5 g)
- 1 lžička mleté majoránky (3 g)
- 1 lžička soli (3 g)
- 1 lžička pepře (3 g)
- 100 g strouhanky, ideálně celozrnné (příp. cca 250 g rozemletých ovesných vloček)
Postup receptu
- Játra dobře očistěte od tuku a umyjte.
- Dejte je do mixéru se sekáčkem, přidejte všechny ingredience kromě strouhanky a rozemelte. Pokud jste v redukci, máslo dávat nemusíte, ale díky němu budou knedlíčky vláčnější. Pokud chcete knedlíčky opravdu echt gold, dejte másla i třikrát více.
- Do rozmixované játrové hmoty přidávejte postupně strouhanku tak, aby vzniklo lepivé těsto. Celozrnnou strouhanku si můžete vyrobit sami rozemletím tvrdého celozrnného pečiva. Pozor, pokud dáte strouhanky moc, budou knedlíčky tuhé a nepůjdou jednoduše lžící na talíři rozpůlit.
- Na Facebooku mi dal někdo tip na výměnu strouhanky za rozemleté ovesné vločky, testovala jsem, ale musela jsem jich dát dvakrát víc než strouhanky, byly o dost tužší a vločky přebíjely chuť jater. Ale můžete to zkusit, třeba vám budou chutnat.
- Do většího hrnce dejte vařit vodu, přiveďte ji k varu a pak zeslabte.
- Z hmoty vytvarujte malé kuličky o průměru asi 2 – 3 cm dle preference, jak velké chcete výsledné knedlíčky. Počítejte ale, že vařením ještě asi o třetinu nabydou. Malých knedlíčků vznikne asi 30, větších 20.
- Vodu v hrnci osolte, vložte do ní knedlíčky a pozvolna vařte 10 minut. Poté jeden knedlíček rozkrojte a ochutnejte, zda je už hotový, případně ještě pár minut povařte.
- Knedlíčky skladuju v lednici samostatně a dávám je do vývaru až před ohříváním. Návod, jak udělat fitness vývar
- Nutriční hodnoty jsou uvedené na verzi s máslem a obyčejnou strouhankou.
Komentáře