Co je Medovník?
Medovník je medový dort populární nejen v cukrárnách, který se skládá z několika vrstev perníkového těsta s obsahem medu a z karamelového krému. Je úžasně vláčný a často také bývá první volbou dezertu cizinců v českých kavárnách a restauracích. Stal se tak oblíbeným, že si lidé začali péct i domácí medovník, přestože není úplně jednoduchý.
Jedná se o tenké vrstvy těsta medové barvy naskládané na sebe, promazané bílým krémem a obsypané rozdrceným korpusem smíchaným s drcenými vlašskými ořechy. Peče se buď ve tvaru kulatém nebo hranatém (obdélník, čtverec). Aby byl medovník nejlepší, tj. ideálně vlhký, vláčný a měkký, nechává se minimálně 2 i více dní naležet v chladu.
Medovník se skvěle hodí na různé oslavy, ke kávě nejen pro návštěvy a klidně i na vánoční stůl.
Odkud pochází medovník?
Původ receptu není zcela známý. Polemizuje se, jestli je ruský, staroslovanský (pozor, ne staročeský), arménský nebo gruzínský, ale jedno je jisté – rozhodně se nejedná o český recept, jak se někteří mylně domnívají.
V ČR vyrábí medovník dvě firmy, jedna česká pod názvem Medovník originál, druhá má arménského vlastníka a dort se jmenuje Marlenka. Oba mají 5 vrstev těsta a 5 vrstev krému, ale Medovník je kulatý a Marlenka hranatá (čtvercová).
Klasický medovník může ale zpomalit tvoje hubnutí
Klasický medovník je opravdu velká kalorická bomba, jelikož je v něm nálož másla a cukru a je z bílé mouky. Existuje více receptur z různých států vč. Česka. Například gruzínská verze obsahuje rostlinný tuk a kondenzované mléko (salko). Ukrajinský recept zase obsahuje kysanou smetanu a šlehačku. A existují i varianty s máslovým krémem nebo s custardem. Někdo také používá místo másla sádlo, jelikož sádlo zvyšuje trvanlivost a je levnější. Nicméně ve všech je velké množství kalorií.
Zdravý domácí medovník má víc než o polovinu méně kalorií a navíc tě zasytí
Moji odlehčenou fit verzi Medovníku můžeš mlsat i v redukci a nezkazit si formu, ba naopak. Díky navýšenému množství bílkovin a vlákniny ti nejen zažene chuť na sladké, ale i tě zasytí. Fitness verze neobsahuje žádné salko v krému, žádné máslo, žádný kalorický cukr ani med a přesto chutná jako klasický medovník!
- o 55 % méně kalorií
- zvýšený obsah bílkovin a vlákniny
- bez cukru
- o 80 % méně tuku a o polovinu méně nasyceného tuku
Srovnání kalorických hodnot ve 100 g medovníku
100 g | Klasický medovník | Zdravý medovník |
---|---|---|
Kalorie | 374 kCal | 168 kCal |
Bílkoviny | 6 g | 10 g |
Sacharidy | 47 g | 28g |
Cukry | 29 g | 2 g |
Tuky | 18 g | 3 g |
Nasycené tuky | 11 g | 1 g |
Vláknina | 0 g | 3 g |
Myslíš si, že domácí medovník dokáže upéct jenom ostřílená cukrářka?
Pokud je pro tebe cukrařina španělská vesnice, žádný problém, poradím ti nejen, kde seženeš vše potřebné, ale hlavně ti na názorných foto postupech krok za krokem ukážu, jak udělat skvělý medovník ve fit verzi. Naučíš se připravit medové pláty bez medu, chutnou náplň do medovníku bez cukru a bez salka a samozřejmě jak dort sestavit a dozdobit. Zvládnou to dokonce i chlapi!
Už nečekej ani minutu a upeč si zdravý medovník hned teď!
Recept na fit medovník
Přesný recept a foto návod na tento zákusek najdeš v mé e-kuchařce Fitness domácí cukrárna společně s mnoha dalšími tradičními českými zákusky ve fitness podobě.
Komentáře